recept: Újkrumpli sülten, Mutter módra, Kifőzde
Újkrumpli sülten, Mutter módra
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

1 kg újkrumpli,
10 dkg zsír,





A krumplit sóban kicsit megdörzsöljük. Ha nagyon fiatal és tiszta, csak kefével sikáljuk meg, a bőre a legfinomabb. Minél kisebb krumplit veszünk, annál finomabb lesz az étel. Az a jó, ha akkorák, hogy nem kell elvágni, de legfeljebb kétfelé vágjuk. Én szeretem a nagyobbat is, de nem vitás, hogy a kicsi sokkal finomabb. Ha a tisztítás-aprítás kész, lemossuk, és felöntjük vízzel, hogy ne barnuljon.
Egy kb. 28-30 cm széles lábosban zsírt melegítünk, annyit, hogy kb. félcentis magasságú tócsa legyen az edényben. Tésztaszűrőbe szedünk egy púpozott adag krumplit, hadd csöpögjön ki a víz belőle, amíg a zsír felforrósodik.
Ha a zsír már forró, tegyük bele a krumplit a szűrőből, gyorsan keverjük el, és fedjük le a lábost. A gáz marad nagylángon. Egypercenként keverjük meg és fedjük vissza, ezt csináljuk folyamatosan, míg a krumpli nem kezd puhulni, ezt prímán lehet érezni a fakanállal. Igyekezzünk a fakanalat mindig a láboson tartani keverés közben, hogy minél kevesebbet farigcsáljunk le a krumpliból (bár a törmelék lesz a legfinomabb).
Ha kezd puhulni a krumpli (ez 5-6 perc alatt bekövetkezik, ha elég forró a zsír), levesszük a fedőt, és most már pirosra sütjük, szorgos kevergetés mellett.
Ha kész, a törmelékkel együtt átszedjük egy hőtartó tálalóedénybe, megsózzuk, félig lefedjük. A lábosba - ha kell - pótoljuk a zsírt, felforrósítjuk, és jöhet a következő eresztés.
A kész krumpli a világ egyik legfinomabb körete, rántott húsok mellé ideális.
Nem könnyű az elkészítése, aki nem túl gyakorlott a konyhában, először csak két eresztésnyit süssön, de három-négynél többet egy edényben nemigen lehet megsütni odaégés nélkül. Ezért úgy válasszuk meg a lábost (nem serpenyő, serpenyőben nem lehet keverni, csak tologatni az ételt, igazi jóféle lapos lábos legyen, vastag falú), hogy minél több krumpli férjen bele egysorban, de a gáz is beérje még az alját. A szűrő méretét is ehhez kell igazítani, hogy lehetőleg pont annyi krumpli férjen bele, amennyi a lábos aljának kitöltéséhez kell.
A nehézségek dacára is megéri ilyet csinálni, egész más az íze annak a krumplinak, ami nem úszkál a zsírban sütéskor. Az olajat felejtsük el, zsírban sütve sokkal finomabb. De legfinomabb vajban sütve!

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.


Kapcsolódó anyagok: petrezselymes újkrumpli
 Vali néni hasáb krumplija
 rósejbni
 hasáb krumpli
 sültkrumpli
  cikk a blogon

Forrás: Anyám így csinálta.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2012.04.19. Utoljára frissítve: 2012.04.19.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 20:49:26 - 1.78)
Hozzászólások:

Sancho (2012-04-19 10:31:00):
Máris folyik a nyálam. Érc serpenyőben a legjobb. Az tartja egyenletesen a hőt. Van egy jó kis pulykamell bepácolva... Meg lesz a mellévaló is.

Megjegyzés a recepthez